Insekter - en hållbar, näringsrik och spännade delikatess
Sep
16
4:00 PM16:00

Insekter - en hållbar, näringsrik och spännade delikatess

Would you like to learn more about edible insects? 

Come and join us for a fun event on edible insects, the sustainable superfood that is good for your health and the planet. Learn about the potential for insect-based food to enrich and diversify your diet, as well as to drastically reduce your personal ecological footprint. We will hold a short presentation followed by some snacks and a mini workshop on how to grow your own meal worms.

View Event →
KLIMATRIKSDAGEN - TILLSAMMANS LYFTER VI KLIMATET PÅ VALAGENDAN!
Sep
16
4:00 PM16:00

KLIMATRIKSDAGEN - TILLSAMMANS LYFTER VI KLIMATET PÅ VALAGENDAN!

Klimatkrisen är vår tids globala ödesfråga. Ändå prioriteras den ständigt ner i politiken. Vi vill samlas inför valåret 2018 för att ge klimatfrågan en nyckelroll i valdebatten genom att förse våra politiker med vassa förslag från klimatengagerade i hela Sverige. Den 4-6 maj ordnar vi en Klimatriksdag i Stockholm och vi välkomnar dig att bli en del av den!

View Event →
FRÅN IDÈ TILL ACTION
Sep
16
3:00 PM15:00

FRÅN IDÈ TILL ACTION

Har du en idé eller en åsikt som du vill nå ut med? Kom till workshopen där vi genom energifyllda metoder snabbt leder dig från idé till verklig handling och spridning av ditt budskap.

Vi startar med en gemensam idéverkstad för att sedan gå ut i verkligheten med våra budskap. Workshopen kräver ingen förberedelse eller förkunskap - vi jobbar tillsammans med idéerna.

Max 25 platser.
Anmäl dig till: emma@glokala.org.
I mån av plats - drop in - ring 0765 - 42 47 14.

Var: Underverket, Hasselgatan 8, källarplan. Ingång via garagenedfarten i korsningen Hasselgatan/Bokgatan.

När: Lördag 16 september kl 15:00-18:00

Arrangör: Glokala Folkhögskolan och Watch it!

 

View Event →
Öppen odling - besök Malmös urbana bönder
Sep
16
3:00 PM15:00

Öppen odling - besök Malmös urbana bönder

  • Västra Skrävlinge Kyrkoväg Malmö, Skåne län, 212 37 Sweden (map)
  • Google Calendar ICS

Happy Onion Farm och Landet Oss är två av Malmös urbana odlingsföretag som odlar grönsaker enligt ekologiska principer i Malmö. Lördagen den 16 september välkomnar vi er att besöka oss på våra odlingar i Västra Skrävlinge! Mellan 15.00 och 17.00 visar vi upp våra odlingar, berättar om våra verksamheter och säljer grönsaker! 

Saturday 16th of September you are more than welcome to visit our field in Västra Skrävlinge! Between 15:00 and 17:00 we'll show what we grow, talk about what we do and sell vegetables!

För mer information, vägbeskrivning etc. se facebook eventet, https://www.facebook.com/events/113576532651706

View Event →
FOOD SWAP I FOLKETS PARK
Sep
16
2:00 PM14:00

FOOD SWAP I FOLKETS PARK

Malmö food swap är ett nätverk som ordnar matbytarträffar i Malmö ett par gånger per termin. Ett matbyte, eller swap som vi oftast kallar det, går till så att varje person tar med sig något som de har lagat, bakat eller odlat själva. Efter att ha berättat om sina produkter och kanske provsmakat av varandra sätter själva bytandet igång. Du kan alltså komma dit med 5 burkar hallonsylt och gå därifrån med ett surdegsbröd, ett paket småkakor, en burk syrade morötter, lite pesto och en tomatplanta. Till exempel.

Träffarna har långsamt vuxit i popularitet och varje gång kommer det förutom de trogna stammisarna några nyfikna förstagångsbytare. Förutom att vi sparar på resurserna genom att se till att sådant vi lagar inte slängt så gör bytena att en får äta en massa god mat utan att några pengar är inblandade. Det är dessutom ett kul sätt att lära känna andra matintresserade.

 

View Event →
Proteinskiftet- hot eller möjlighet för svenskt jordbruk?
Sep
16
2:00 PM14:00

Proteinskiftet- hot eller möjlighet för svenskt jordbruk?

För att rädda världen måste vi förändra sättet vi äter på. Växtbaserad mat framhålls ofta som ett hållbart alternativ till animaliska produkter, vad innebär det och hur ska vi odla den nya maten? Är den gröna trenden ett hot mot svenskt jordbruk? Livsmedelsforskaren Cecilia Mayer Labba berättar om hållbarhet och svenska proteingrödor.

View Event →
Sep
16
1:00 PM13:00

PROVA SILVERSMIDE

Kom och prova på att göra dina egna silversmycken. Antingen tar du med dig dina gamla eller så köper du silver hos oss och gör nya! Vår duktiga ledare kommer att finnas på plats för att vägleda dig in i smyckevärden!

Anmäl dig gärna på vår hemsida www.sv.se/malmo eller bara kom! Annelundsgatan 55 D

View Event →
Dela för en bättre framtid!
Sep
16
12:00 PM12:00

Dela för en bättre framtid!

För att en hållbar utveckling ska bli möjlig behöver vi förändra det sätt som de flesta av oss konsumerar och då spelar delande, återanvändning och hushållning av resurser en viktig roll.

I Sparbanken Syds tält får du inspiration och tips på vad du kan göra för att bättre hushålla med dina resurser, allt från hållbart sparande och ekonomisk speed-rådgivning till sol-el och återbruk. 

På plats är även Fritidsbanken som samlar in utrustning till Malmös första Fritidsbank och Retoy där du kan byta leksaker du inte längre leker med mot roligare.

View Event →
KLIMATINSPIRATÖRSUTBILDING MED ABF
Sep
16
9:30 AM09:30

KLIMATINSPIRATÖRSUTBILDING MED ABF

Vill du prata med människor om den globala uppvärmningen och vad vi kan göra åt saken? Vill du inspirera andra att engagera sig för en hållbar omställning – i det lilla och i det stora?

Du behöver inte vara expert för att påverka. Du behöver inte ha alla fakta för att visa vägen. Det viktigaste är ditt engagemang. Vi vill med den här utbildningen erbjuda några verktyg för att beröra och skapa diskussion.

Materialet och arbetssättet kan användas i träffar med goda vänner eller tjocka släkten, i ett föredrag på ortens bibliotek, på arbetsplatsen, eller i en studiecirkel.

Vi går igenom grunderna i klimatvetenskapen och klimatpolitiken. Vi prövar hur vi kan stimulera till samtal och reflektioner. Vi talar om hur vi kan öka människors handlingskraft genom att visa att ett klimatsmart samhälle är möjligt. 

Anmälan görs senast 3 september till emma.gullstrand@abf.se.
För mer information eller frågor, kontakta 040-35 24 34 eller emma.gullstrand@abf.se

View Event →
Doc Loung Malmö & Framtidsfestivalen: Citizen Jane ϟ Filmfrukost
Sep
16
9:00 AM09:00

Doc Loung Malmö & Framtidsfestivalen: Citizen Jane ϟ Filmfrukost

  • Norra Parkgatan Malmö, Skåne län Sweden (map)
  • Google Calendar ICS

Välkommen på filmfrukost av Citizen Jane: Battle for the City tillsammans med Framtidsfestivalen! Vi får följa Jacobs kamp mot modernismens stadsbygge, anpassat för ALLT annat framför människa. Vi pratar om hur våra framtida städerna kommer att fungera tillsammans med MKB Malmö och Malmö högskola. Hur kan vi applicera Jacobs teorier i framtiden?

Citizen Jane: Battle for the City
Matt Tyrnauer / USA / 2016 / 82 min
Språk: Engelska
Undertexter: Svenska

Slaget om New York på 1960-talet. På ena sidan står Robert Moses, stadsplaneraren med avsikten att riva halva New York för att bana väg för betongen. På andra sidan Jane Jacobs, den folkliga hjälten som gjorde sitt yttersta för att försvara parkerna, byggnaderna och i förlängningen det levande samhället.

På 50- och 60-talet rivs stora delar av New York – för att skapa modernistiska höghus, breda motorvägar, luft och ljus. Tusentals människor får flytta och de tidigare fyllda trottoarerna töms på allt sitt liv. Kvar blir en stenöken ingen vill vara i.

Journalisten Jane Jacobs ser faran med vad som pågår med sin älskade stad och frågar sig vad är egentligen en stad? Hon kommer fram till helt andra slutsatser än de rådande trenderna. I sin banbrytande bok »The Death and Life of American Cities« beskriver Jacobs på ett helt nytt sätt stadens komplexitet, och dess mänskliga danser.

SAMTAL: Hur fungerar den framtida staden? 
Efter filmen välkomnar vi er till ett samtal om Jane Jacobs arv och framtidens städer. Tillsammans med Mary Toreld, grundare av galleriet FRANK och projektledare på MKB Fastighets AB, och Christina Lindkvist Scholten, docent i urbana studier på Malmö högskola, kommer vi ta framtiden på pulsen.

SAMARBETE: Framtidsfestivalen 2017
Framtidsfestivalen är en plats för att visa upp hur en hållbar värld skulle kunna se ut. Festivalen pgår mellan den 16-22 september och lyfter vi fram det positiva som händer i samhället, hyllar de som gör skillnad och ger verktygen så vi alla kan minska vår negativa påverkan på människor, djur och natur. 

TID: Dörrar öppnar kl 09.00 / Filmen börjar ca kl 09.30
PLATS: Moriska Paviljongen, Folkets Park
ENTRÉ: Gratis, men först till kvarn! Biljetter: goo.gl/zH7dRD

Information in English:
www.doclounge.se/films/citizen-jane-battle-for-the-city

Läs mer om Doc Lounge Malmös program här: www.doclounge.se/malmo

View Event →